Jól gondoljátok meg, mielőtt társadalmi munkában informatív(?) és szórakoztató(?) - "Igen, igen az!" - szurkolói blogot kezdtek írni egy olyan országról, amely 40-50 évig az emberi jogok páros lábbal tiprásának köszönhetően közutálatnak örvendett (aminek egyenes következménye, hogy focit, ami amúgy is harmadhegedűs a krikett és a rögbi mögött, csak a hátsóudvarokban és a szavannán játszották, mert úgy rúgta ki Dafrikát a FIFA, mint Tiger Woodsot a neje, hogy aztán egy kiadós rehab után kegyesen visszafogadja) és mikor megpróbál emberi formát ölteni és lakói naponta imádkoznak azért, hogy végre béke legyen, mert már elegük van abból, hogy bérelt helyük van a világ legveszélyesebb turistacélpontjainak listáján, akkor nekik ítélnek egy vébét, hogy aztán mindenki attól parázzon, hogy az athéni és a müncheni olimpia egybevéve is fáklyásmenet volt ahhoz képest, ami itt a focistákra vár.

Szerencsétek van, dilemma megoldva, már csinálja valaki!


Amióta elkezdtek szállingózni a csapatok, azóta is csak a hiszti megy. A szállások nem elég jók, az edzéslehetőség korlátozott, a labda pattog, a zsiráfnyak faggyús, a terroristák bujkálnak, a vuvuzelák hangosak, nincs tér és nincs erő, a térerőről nem is beszélve.
Odamegy egy halom összedrótozott szupersztár, akik tíz hónapja mást se csinálnak, csak rugdosnak, interjúznak, színészkednek, reklámot forgatnak, kurváznak, hasizmot kockásítanak, egymás feleségeit húzogatják, lesről jönnek vissza, műesnek és ahol tudnak, kezelnek. És most mindenki azt várja tőlük, hogy élvezetes vébét játszanak. Emberek, ezek a csávók kivannak, semmi kedvük focizni, így most mindent másra próbálnak fogni. Persze, hogy semmi sem tetszik nekik. Így aztán lehet mondani, hogy „Így nem lehet focizni!”.
Na ezért jó ismeretlen kiscsapatoknak szurkolni. Olyan csapatoknak, ahol az egész csapat keres annyit éves szinten, mint Céronáldó egy hónapban. Csapatjáték, ugyan már. Ezek a tornák 90%-ban arról szólnak, hogy a sztárok elkapják-e a fonalat. A bírók kit fújnak tovább (itt talán nekünk is csurran-cseppen valami). Még a(z egy-két kivétellel) nemzetközi sztárokat nélkülöző Bafanát is avval kritizálják, hogy sokkal inkább egók sokasága, mint csapat. Ezt Parreira is megérezhette és valszeg jól, mert egy 0-8-as széria után (Santana, de jó hogy elmentél), most 8-0-nál tart a csapat. A csapat, mert egyre jobban csapatként viselkedünk.
Időközben az is kiderült, hogy az először általam még hájpolt csákó egy elviselhetetlen, túlsúlyos primadonna, aki a picsogáson kívül jelenleg nem sokat tud felmutatni. Ki is maradt a végső 23-as keretből, ami így néz ki:
Kapusok: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Moeneeb Josephs (Orlando Pirates), Shu-Aib Walters (Maritzburg United)
Hátvédek: Matthew Booth, Siboniso Gaxa (both Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (SuperSport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa, Israel), Aaron Mokoena (Portsmouth, England), Anele Ngcongca (Racing Genk, Belgium), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows), Lucas Thwala (Orlando Pirates)
Középpályások: Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns), Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (Fulham, England), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane, Siphiwe Tshabalala (both Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton, England), Macbeth Sibaya (Rubin Kazan, Russia)
Csatárok: Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvete (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente, Netherlands)

Szóval Dafrikai vezérszurkernek lenni nem piskóta. De most tényleg, ki akarna Brazíliának szurkolni? Nekik amúgy is szurkol mindenki. Vagy az olaszoknak. Őket amúgy is rühelli mindenki. Szlovákok? Nemtom. Állítólag az afrikai csapatblogoknál is több gyűlöletlevelet kap a T. kolléga. Anglia? Kiesnek a nyolc között. USA? Azok a srácok, akik egyetemen túl alacsonyak voltak a kosárcsapatba. Uruguay? Forlanisztán. Ausztrália? Dél-Korea? Etcetera? Erre már nem is mondok semmit.
Tessék Dél-Afrikának szurkolni és kész. Az ország megérdemli, hogy valami jó történjen! Ámen.  
És akkor jöjjön a himnusz. Hevesi Tamás sírva jegyzetel.
         

1 komment

Címkék: dél afrika vb2010 bafana

A bejegyzés trackback címe:

https://bafanabafana.blog.hu/api/trackback/id/tr902051833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása