Színes, egy méter hosszú, műanyag és olyan hangot ad, mint egy elefánt? Nem, a helyes válasz nem egy színes, méteres műanyag elefánt…a helyes válasz Vuvuzela, a Bafana 13. játékosa.  Aki ellenünk játszik a VB-n, annak mindenképpen számolnia kell Vuvuzelával. Kis tételben valóban elefánthoz hasonló hangot ad ki, ami nem annyira zavaró, mint amikor több tízezer szól egyszerre, mert olyankor egy rendesen felpaprikázott méhrajhoz lehet hasonlítani. A FIFA eleinte be is akarta tiltani, de a hazaiak addig lobbiztak, amíg a szövetség be nem adta a derekát.

Az ősi Kudu-kürt leszármazottjának tartják, amit mobil hálózati lefedettség hiányában időtlen-idők óta arra használtak a törzsek, hogy közgyűléseikre összehívják a szavannán bóklászó kisrészvényeseket. Megszólaltatni kb. úgy kell, mint a didgeridoot, a keskeny végénél, mintha fingást utánoznál, vibráltatod a szádat - amitől a cucc, gondolom, jól telemegy nyállal – de ha jól csinálod, akkor bőgni fog, azt tuti.

A Bafana játékosok hallójáratai már teljesen immunisak a Vuvuzela hangjára, angol tudósok kimutatták, hogy agyuk ezt a frekvenciatartományt egyszerűen nem dolgozza fel, szemben a speciális kiképzésben nem részesített vendégekével, akik napokkal később is zavartan riadnak álmukból. Minden bizonnyal a Vuvuzelának köszönhető, hogy tavaly a spanyolok a Konföderációs kupában csak egy lecsúszott beadással, egy kezezéssel és egy potyával tudták megverni a Bafanát 3-2-re. 
 

DJ Sbu még egy jó kis party-himnuszt is rittyentett, fícsöring Vuvuzela, amire rázhatja mindenki, amije van. Oan igazi nyári shék-jor-búti anyag. Csapjad!

 

Dühös méhek vs. La Selección (hallgassátok az alapzajt)

7 komment

Címkék: muzak dél afrika vb2010 vuvuzela bafana

A bejegyzés trackback címe:

https://bafanabafana.blog.hu/api/trackback/id/tr352020872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2010.05.21. 17:59:33

regen be kellett volna tiltani a vuvuzelat a VB-n, csak a fifa szokasos korruptsaga miatt nem tortent meg eddig.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.05.21. 18:33:44

@Hefe: a kényes kis európai hallása érzékeny neki. ajj, hogy egyem meg a kicsi szíve. tejszínhabbal.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.05.21. 19:55:13

Ez egészen addig fog tartani, amíg az első három meccs nézettségi adatainak és fókuszcsoportos felméréseknek ki nem jön az eredménye (24 óra).

Akkor fog kiderülni, hogy a televíziónézők túl magas százalékát idegesíti az állandó frekvenciás alapzaj, méghozzá olyannyira, hogy elkapcsolnak a meccsről.

Ez persze még nem lenne baj a fifának.
De így a szünetben lévő reklámokat sem látja a kedves néző, és aaaaaz már nagyon nagy probléma!!
Úgyhogy mindent egybevetve kábé a negyedik meccs környékére várom, hogy betiltják ezt a förtelmes "hangszert".

mozaic 2010.05.21. 21:47:46

Nem hiszem, hogy hangszerrel kísért meccsek hanganyagának elemzésével műszakilag megoldhatatlan lenne akár a tévé közvetítésben, vagy akár a vendég játékosok körében egy fülbe helyezhető nagyotthalló készülékhez hasonló készülékkel zajelnyomást alkalmazni. Azért ne feldjük, hogy a XXI. században élünk! :)
A lényeg, hogy élvezzük a meccseket!

Zigi 2010.05.22. 07:40:16

@mozaic: Én meg nem hiszem hogy a FIFA engedélyezné, hogy bármiféle kütyüt a játékosok fülébe rakhassanak, ugyanazon okból amiért az ékszerek viselését sem engedélyezi. Sérülésveszélyes.

moli 2010.06.11. 19:40:21

kibaszottidegesito ez a szar, a stadion hangulatat teljesen elveszi, monoton, nincs ujjongas, fujolas, semmi. unalmassa teszi az osszes meccset.
süti beállítások módosítása